GRADSKA BIBLIOTEKA I ARHIJEREJSKO NAMESNIŠTVO BELIČKO OBELEŽILI OSAM VEKOVA AUTOKEFALNOSTI SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

U petak, 27. decembra, na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini promovisana je monografija „Stare rukopisne i štampane crkvene knjige na teritoriji Arhijerijskog namesništva beličkog“.
Knjiga je objavljena povodom obeležavanja osamstote godišnjice samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, a autori su protonamesnik Milomir Todorović i viši bibliotekar na Zavičajnom odeljenju Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“ u Jagodini Nada Dimitrijević. U monografiji su predstavljene knjige i fragmenti pojedinih bogoslužbenih rukopisa koji datiraju od 14. veka pa sve do 1867. godine, a korišćeni su na teritoriji Arhijerijskog namesništva beličkog koje obuhvata manastir Jošanicu i 19 crkvenih opština. Publikacija se koncepcijski sastoji od pet delova: srpske rukopisne knjige, srpske rane štampane knjige, srpske štampane knjige od 18. do 19. veka, ruske štampane knjige i rumunske knjige.
Promociju je uveličao i Njegovo Preosveštenstvo Vladika šumadijski Gospodin Jovan. On je istakao da smatra da će ova knjiga biti od velikog značaja za svakoga koji se zainteresuje da vidi šta se to u prošlosti događalo na teritoriji grada Jagodine i beličkog namesništva, kao i da izdavanje knjige treba da bude samo početak istraživanja i iznalaženja mnogih takvih dragocenosti koje su bile negde skrivene i da bi bilo dobro da one ugledaju svetlost dana.
Pored autora i Vladike Jovana, o knjizi su govorili i Gordana Gavrić, posebna savetnica ministra za kulturu i informisanje Republike Srbije, dr Zoran Ranković, đakon i dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dr Žarko Vojnović, načelnik odeljenja za bibliografiju u Narodnoj biblioteci Srbije. Pred brojnom publikom, nastupio je i Hor svetih apostola, a sastavni deo promocije bila je i izložba starih knjiga koje su i predstavljene u monografiji.