ODRŽANO KNJIŽEVNO VEČE RADETA MILOSAVLJEVIĆA U JAGODINI

U petak, 15. novembra, u gradskoj biblioteci u Jagodini održano je predstavljanje knjiga poznatog jagodinskog novinara, publiciste i književnika Radeta Milosavljevića. O autoru i njegovim knjigama govorili su novinar i publicista Aleksandar Avramović, direktor Kopernikus RTV Jagodina Ljubiša Bata Vujić i književnik Miroslav Dimitrijević, dok je moderator večeri bio Milun Vasić, urednik u Odeljenju za kulturno-obrazovne programe i podsticanje čitanja Narodne biblioteke u Jagodini.

Na književnoj večeri su, pored ostalih dela, predstavljene i zbirka novinskih tekstova “Mojih prvih 20 godina”, kao i najnovije delo autora “Kad misli naviru: i na javi u snu”, knjiga “nano-proze”, inače predstavljena i na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu.
U svom zanimljivom i nadahnutom izlaganju recenzent i urednik predstavljenih knjiga Aleksandar Avramović govorio je o stvaralaštvu Radeta Milosavljevića, ali i o gorućoj temi autora, depopulaciji srpskog naroda.
Novinar i kolumnista Ljubiša Bata Vujić je, govoreći o Milosavljevićevoj knjizi „Mojih drugih 20 godina“, pomenuo i autorov egzil u Švajcarskoj, tokom kojeg je Rade Milosavljević, često i u neprijateljskom okruženju, svoj patriotizam i hrabrost dokazao pišući članke i argumentovano braneći srpski narod od medijske harange naročito tokom bombardovanja 1999. godine, ali i kasnije.
Tokom večeri, o procesu stvaranja jednog dela govorio je i književnik Miroslav Dimitrijević. On se osvrnuo i na Milosavljevićevu borbu za autentičnu srpsku istoriju, smelo braneći hipotezu o srpskom identitetu vinčanske neolitske kulture i civilizacije.
Veče je “jagodinskim bluzom”, uglazbljenim pesmama jagodinskih pesnika, oplemenio Duško Dimitrijević Endži, a promocija Milosavljevićevih knjiga privukla je veliku pažnju javnosti.