ОДРЖАНО ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО СЛОБОДАНУ ЖИКИЋУ

Вече посвећено преминулом јагодинском новинару и књижевнику Слободану Жикићу, под називом „Жикићу у част“, одржано је протеклог петка у сали Народне библиотеке „Радислав Никчевић“ у Јагодини.

Навршиле су се две године од смрти овог доајена поморавског, али и српског новинарства и књижевности. Захваљујући преданости послу којим се бавио, оставио је дубок и неизбрисив траг у српском новинарству и књижевности. Организовањем вечери која је била посвећена његовом животу и стваралаштву, у јагодинској библиотеци пред бројном публиком, показано је да сећање на Жикића није избледело:
Слободан Жикић је био неко ко је обележио културни живот Јагодине од краја 20. и почетком 21. века. То је био човек чије је драма екранизована и емитована на првом програму РТС-а, човек чији су комади играни у Народном позоришту у Београду, а чије су радио драме емитоване на Радио Београду, Радио Загребу и Радио Сарајеву. Такође, његов новинарски опус је био такав да је добио све награде у некадашњој Југославији. Оставио је дубок траг у српском новинарству и његова књига „Рат у Словенији“ добила је прегршт награда. Свакако, Слободан Жикић је неко ко треба да остане у нашем сећању и зато је и разлог да организујемо једно овакво вече –рекао је Љубиша Бата Вујић, директор Коперникус РТВ Јагодина.
Током вечери, о његовом животу и стваралаштву говорили су и новинари и књижевници Душан Аничић и Борислав Радосављевић, као и председник Удружења књижевника Србије за Поморавски округ Миле Г. Лазаревић. Говорио је и јагодински историчар Нинослав Станојловић. Радосављевић је истакао да је Жикић имао новинарски таленат, као и то да је умео да буде критичан на литераран начин. Аничић је о свом колеги рекао да се ради о новинару коме се веровало, као и да је свој посао радио како због егзистенције, тако и због велике љубави. Станојловић је говорио о његовом раду и на драмској литератури, док је Лазаревић истакао да се радило о људској величини и једном од најзначајнијих књижевника и новинара у Поморављу.
Вече је било зачињено и читањем Жикићевих стихова и афоризама, а то су радили глумци Оља Константиновић и Горан Станковић. У програму је учествовао и познати глумац Срђан Ивановић, који је извео део из представе „Курје око“. Такође, током вечери на видео биму је приказан и колаж представа изведених по Жикићевом тексту. Догађају су, поред Жикићеве супруге Слободанке и сестре Љиљане, присуствовали и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић, као и бројни пријатељи и колеге ове легенде српског новинарства и књижевности.
Слободан Жикић рођен је 31. децембра 1948. године. Дипломирао је на Филолошком факултету у Београду. Писао је за локални недељник „Нови пут“ и лист „Политика“ чији је дописник био из Јагодине, али и Љубљане. Објавио је шест збирки поезије, књигу прича, есеја, афоризама, огледа и више публицистичких дела, а бавио се и писањем за позориште. Добитник је неколико веома значајних признања, међу којима је и награда Удружења новинара Србије за једногодишњи рад и награде „Лаза Костић“ за фељтон, као и неколико признања за своја драмска дела. Колумне које је писао за „Нови пут“ обједињене су у књизи „Нешто сасвим лично“ која је објављена 2015. године. Жикић је преминио 2. септембра 2017. године у 69. години.
Текст преузет са http://jagodina.kcnonline.rs/odrzano-vece-posveceno-slobod…/ , аутор Душан Милетић