ODRŽANO VEČE POSVEĆENO SLOBODANU ŽIKIĆU

Veče posvećeno preminulom jagodinskom novinaru i književniku Slobodanu Žikiću, pod nazivom „Žikiću u čast“, održano je proteklog petka u sali Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“ u Jagodini.

Navršile su se dve godine od smrti ovog doajena pomoravskog, ali i srpskog novinarstva i književnosti. Zahvaljujući predanosti poslu kojim se bavio, ostavio je dubok i neizbrisiv trag u srpskom novinarstvu i književnosti. Organizovanjem večeri koja je bila posvećena njegovom životu i stvaralaštvu, u jagodinskoj biblioteci pred brojnom publikom, pokazano je da sećanje na Žikića nije izbledelo:
Slobodan Žikić je bio neko ko je obeležio kulturni život Jagodine od kraja 20. i početkom 21. veka. To je bio čovek čije je drama ekranizovana i emitovana na prvom programu RTS-a, čovek čiji su komadi igrani u Narodnom pozorištu u Beogradu, a čije su radio drame emitovane na Radio Beogradu, Radio Zagrebu i Radio Sarajevu. Takođe, njegov novinarski opus je bio takav da je dobio sve nagrade u nekadašnjoj Jugoslaviji. Ostavio je dubok trag u srpskom novinarstvu i njegova knjiga „Rat u Sloveniji“ dobila je pregršt nagrada. Svakako, Slobodan Žikić je neko ko treba da ostane u našem sećanju i zato je i razlog da organizujemo jedno ovakvo veče –rekao je Ljubiša Bata Vujić, direktor Kopernikus RTV Jagodina.
Tokom večeri, o njegovom životu i stvaralaštvu govorili su i novinari i književnici Dušan Aničić i Borislav Radosavljević, kao i predsednik Udruženja književnika Srbije za Pomoravski okrug Mile G. Lazarević. Govorio je i jagodinski istoričar Ninoslav Stanojlović. Radosavljević je istakao da je Žikić imao novinarski talenat, kao i to da je umeo da bude kritičan na literaran način. Aničić je o svom kolegi rekao da se radi o novinaru kome se verovalo, kao i da je svoj posao radio kako zbog egzistencije, tako i zbog velike ljubavi. Stanojlović je govorio o njegovom radu i na dramskoj literaturi, dok je Lazarević istakao da se radilo o ljudskoj veličini i jednom od najznačajnijih književnika i novinara u Pomoravlju.
Veče je bilo začinjeno i čitanjem Žikićevih stihova i aforizama, a to su radili glumci Olja Konstantinović i Goran Stanković. U programu je učestvovao i poznati glumac Srđan Ivanović, koji je izveo deo iz predstave „Kurje oko“. Takođe, tokom večeri na video bimu je prikazan i kolaž predstava izvedenih po Žikićevom tekstu. Događaju su, pored Žikićeve supruge Slobodanke i sestre Ljiljane, prisustvovali i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, kao i brojni prijatelji i kolege ove legende srpskog novinarstva i književnosti.
Slobodan Žikić rođen je 31. decembra 1948. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Pisao je za lokalni nedeljnik „Novi put“ i list „Politika“ čiji je dopisnik bio iz Jagodine, ali i Ljubljane. Objavio je šest zbirki poezije, knjigu priča, eseja, aforizama, ogleda i više publicističkih dela, a bavio se i pisanjem za pozorište. Dobitnik je nekoliko veoma značajnih priznanja, među kojima je i nagrada Udruženja novinara Srbije za jednogodišnji rad i nagrade „Laza Kostić“ za feljton, kao i nekoliko priznanja za svoja dramska dela. Kolumne koje je pisao za „Novi put“ objedinjene su u knjizi „Nešto sasvim lično“ koja je objavljena 2015. godine. Žikić je preminio 2. septembra 2017. godine u 69. godini.
Tekst preuzet sa http://jagodina.kcnonline.rs/odrzano-vece-posveceno-slobod…/ , autor Dušan Miletić