DAN BIBLIOTEKE 2019

Učetvrtak, 25. aprila 2019. godine, svečano i u prisustvu mnogobrojnih prijatelja i gostiju, proslavljen je Dan biblioteke. Tom prilikom je predstavljena publikacija „ Prilog zavičajnoj bibliografiji Jagodine 2012 – 2018“ autorke Marije Crnković, nagrađeni su najbolji čitaoci u toku 2018. godine i uručene zahvalnice pojedincima i ustanovama sa kojima Biblioteka ima dugogodišnju uspešnu saradnju.

Narodna biblioteka „ Radislav Nikčević“ u Jagodini osnovana je, kao javna biblioteka, davne 1909. godine ukazom kralja Petra I i od tada je nosilac kulturnog razvoja Pomoravskog okruga.

Oni zbog kojih biblioteke postoje i oni koji su u središtu svih njihovih aktivnosti jesu, naravno- čitaoci.

Zato se Biblioteka, kao posrednik između knjiga i čitalaca, trudi da neguje njihovu ljubavi prema knjizi i čitanju kao i poverenje koje joj ukazuju. Jedan od tih načina je i nagrađivanje najboljih čitalaca u protekloj godini.

Nagrade u vidu knjiga koje je i ove, kao i svih ranijih godina, darivala gospođa Nataša Lasan u znak sećanja na svog oca, uručio je direktor Narodne biblioteke. Nagrađeni su:

Višnja Milanović, Bogdan Miletić, Marko Matić ( Dečje odeljenje ), Miodrag Radulović, Zorica Dinčić, Biljana Mikić Miljković ( Odeljenje za odrasle korisnike ).

 

Među mnogobrojnim funkcijama koje Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ obavlja u svojoj lokalnoj zajednici jeste i trodecenijska izdavačka delatnost. Naime, biblioteka je do sada potpisana kao izdavač preko 100 publikacija.

Najnovija među njima je stručna publikacija „Prilog Zvičajnoj bibliografiji Jagodine “koja predstavlja nastavak bibliografije zavičajnih stvaralaca iz 2012. godine.

Autor publikacije koja je ovom prilikom predstavljena je Marija Crnković, bibliotekar u jagodinskoj Narodnoj biblioteci.

Zavičajni pisci i njihovo stvaralaštvo su posebna dragocenost za sve gradove i sve biblioteke. U ime dugogodišnje uspešne saradnje sa njima, kao i sa ostalim pojedincima i ustanovama, direktor im je, u ovom svečanom danu, uručio u ime Biblioteke zahvalnice kao simbolični znak pažnje i zahvalnosti.

U muzičkom delu programa učestvovali su učenici OMŠ „ Vladimir Đorđević“ iz Jagodine, a nakon zvaničnog programa priređen je koktel za sve zvanice.