ДАН ЛЕПОТЕ И РАДОСТИ

Уторак 16. април 2019. године остаће упамћен као дан несвакидашње и изузетне лепоте и радости у јагодинској Народној библиотеци.

Тог 16. априла дружили смо се са двоје наших изузетних писаца: Јасминком Петровић и Дејаном Алексићем.

Сплет срећних околности удесио је да у једном дану угостимо, најпре Јасминку, а затим и Дејана.

Јасминка је јагодинским школарцима, међу којима су се нашла и деца оштећеног слуха, говорила о лепоти различитости кроз мултимедијални програм „ У туђим патикама“.

Јунаци романа „Рико, Оскар и тајанствене сенке“ Андреаса Штајнхефела и „Скроз истинит дневник једног повременог Индијанца“ Шермана Алексија, стрип новеле: „Суперувце“ Сиси Бел и књиге прича „О мачкама, нотама и бубама“, Јасминке Петровић међу којима су један ниско и један високо надарен дечак, један тинејџер другачије боје коже од оних у чијем се окружењу нашао у потрази за остварењем својих снова, једна девојчица која не чује и због тога наилази на подсмех и једна која не види, али је вољена, прихваћена и подржана од својих другарица, преносе нам поруку да је различитост лепота света до које се долази разумевањем и толеранцијом.

У поподневним часовима, само неколико сати касније, сала јагодинске Народне библиотеке је поново била пуна деце и радости. Повод је било гостовање једног од деци најдражих писаца, Дејана Алексића.

У непосредној интеракцији писца и деце, на евидентно одушевљење и уживање свих присутних, дружење је потрајало иако је заједнички утисак да је време пролетело. Приче, песме, загонетке, занимљива питања и још занимљивији одговори…Оно најбоље што писци, књиге, библиотеке и друштво, уопште, могу да понуде деци.