ПРОМЕНАДА 2030: ШТА СУ БИБЛИОТЕКЕ УРАДИЛЕ, А ШТА ВИ МОЖЕТЕ ЈОШ

Претконференција БДС одржана је у среду, 12.12.2018. године у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“у Београду

#bds #Promenada2030  #sla #ubsm #ifla #globalgools #sdgs

Kонференција је отворена и отпочела са радом након поздравне  речи др Богдана Трифуновића, председника Библиотекарског друштва Србије. У првом делу конференције, на тему „Променада 2030: шта су библиотеке урадиле а шта ви можете још”, презентације су одржале Милена Kостић и Шејла Џидић у интеракцији са учесницима скупа. Након тога, приказана је пројекција филма на тему ”Зашто волим библиотеку” ауторке Мирјане Нешић.

У другом блоку, водитељи на тему „Променада 2030: шта су библиотеке урадиле а шта ви можете још” биле су  Мирјана Нешић и Јасна Бркић. Након презентације ових библиотекарки, уследиле су презентације спонзора: Иштвана Шипоша (Софтлинк), “Secure your library collection and provide exciting new services for readers with innovative RFID-technology”и Марине Мудреновић (Пирсон).

Други део конференције био је резервисан за Радионицу “Библиотека 2030”. Сви учесници, подељени у тимове имали су задатак да осмисле и представе концепт библиотеке која својим активностима учествује у реализацији циљева одрживог развоја у оквиру Агенде УН 2030. Након тога уследила је евалуација и интересантна жива дискусија на тему свега урађеног.

У раду претконференције БДС у Београду, учествовала је Сузана Танасијевић, виша дипломирана библиотекарка Матичног одељења Народне библиотеке у Јагодини.

Скуп који је одржан у Београду био је увод за главну Kонференцију БДС која се ове године одржавала током два радна дана у Чачку.