PROMENADA 2030: ŠTA SU BIBLIOTEKE URADILE, A ŠTA VI MOŽETE JOŠ

Pretkonferencija BDS održana je u sredu, 12.12.2018. godine u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“u Beogradu

#bds #Promenada2030  #sla #ubsm #ifla #globalgools #sdgs

Konferencija je otvorena i otpočela sa radom nakon pozdravne  reči dr Bogdana Trifunovića, predsednika Bibliotekarskog društva Srbije. U prvom delu konferencije, na temu „Promenada 2030: šta su biblioteke uradile a šta vi možete još”, prezentacije su održale Milena Kostić i Šejla Džidić u interakciji sa učesnicima skupa. Nakon toga, prikazana je projekcija filma na temu ”Zašto volim biblioteku” autorke Mirjane Nešić.

U drugom bloku, voditelji na temu „Promenada 2030: šta su biblioteke uradile a šta vi možete još” bile su  Mirjana Nešić i Jasna Brkić. Nakon prezentacije ovih bibliotekarki, usledile su prezentacije sponzora: Ištvana Šipoša (Softlink), “Secure your library collection and provide exciting new services for readers with innovative RFID-technology”i Marine Mudrenović (Pirson).

Drugi deo konferencije bio je rezervisan za Radionicu “Biblioteka 2030”. Svi učesnici, podeljeni u timove imali su zadatak da osmisle i predstave koncept biblioteke koja svojim aktivnostima učestvuje u realizaciji ciljeva održivog razvoja u okviru Agende UN 2030. Nakon toga usledila je evaluacija i interesantna živa diskusija na temu svega urađenog.

U radu pretkonferencije BDS u Beogradu, učestvovala je Suzana Tanasijević, viša diplomirana bibliotekarka Matičnog odeljenja Narodne biblioteke u Jagodini.

Skup koji je održan u Beogradu bio je uvod za glavnu Konferenciju BDS koja se ove godine održavala tokom dva radna dana u Čačku.