НАРОДНА БИБЛИОТЕКА У ЈАГОДИНИ НА XV КОНФЕРЕНЦИЈИ БДС „ИНОВАЦИЈЕ И ТРЕНДОВИ У БИБЛИОТЕКАРСТВУ”

Одржана је XV Међународна конференција Библиотекарског друштва Србије, која је трајала три дана а одвијала се у два града: Београду, као претконференција 12.12. 2018. у Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић” и Чачку где се одвијао главни програм 13.и 14. децембра 2018. Тема главног програма Конференције која се одвијала у Чачку била је ”Иновације и трендови у библиотекарству”. На Конференцији је представљено више од двадесет радова из области нових информација, медија, корисника као и нових трендова у библиотекарству. Представљени су стручни радови у пуном тексту, у форми кратких презентације најбоље праксе (Pecha Kucha формату) као и презентације постера.

На овогодишњој Конференцији БДС поред учесника из земље и региона било је и гостију по позиву из Словеније, Немачке и Данске, као и из других земаља Европе.

На крају првог радног дана Конференције, учесници су организовано посетили нову зграду Библиотеке у Чачку која је саграђена у оквиру 3200 метара квадратних радног простора.

Tоком другог дана,  прослављен је јубилеј, седамдест година од излажења првог броја часописа “Библиотекар” те је тим поводом уприличена и промоција најновијег броја.

Такође, дргог дана Конференције у Чачку, у петак 14. децембра, у оквиру обележавања Дана библиотекара одржана је  Скупштина БДС, на којој су додељене награде Друштва за 2018. годину.

Награда Запис, једногласном одлуком жирија, додељена је проф. др Десанки Стаматовић.

Награду Најбољи библиотекар одлуком жирија поделиле су: Татјана Живковић (Народна библиотека “Илија М. Петровић”, Пожаревац) и Жаклина Николић (Библиотека Центар за културу Кладово).

Награду Стојан Новаковић добиле су ауторке Драгана Милуновић (Народна библиотека Србије) за књигу “Текст у говор” и Љиљана Косијер (Градска библиотека у Новом Саду) за књигу “Криза читања међу основношколцима и модели ублажавања њених последица”.

На почетку другог дана Конференцији учесници су имали  могућност да у оквиру организоване стручне посете, боље упознају и посете културно историјске знаменитости Чачка као што су, Народни музеј и Уметничка галерија  Надежде Петровић.

Конференција је била изузетно организована, са врсним предавачима из земље и региона, еминентним стручњацима – гостима по позиву, одвијала се по утврђеном протоколу али у изузетно пријатној атмосфери. Све похвале домаћинима за пријем, организацију и реализовану едукацију.