NARODNA BIBLIOTEKA U JAGODINI NA XV KONFERENCIJI BDS „INOVACIJE I TRENDOVI U BIBLIOTEKARSTVU”

Održana je XV Međunarodna konferencija Bibliotekarskog društva Srbije, koja je trajala tri dana a odvijala se u dva grada: Beogradu, kao pretkonferencija 12.12. 2018. u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković” i Čačku gde se odvijao glavni program 13.i 14. decembra 2018. Tema glavnog programa Konferencije koja se odvijala u Čačku bila je ”Inovacije i trendovi u bibliotekarstvu”. Na Konferenciji je predstavljeno više od dvadeset radova iz oblasti novih informacija, medija, korisnika kao i novih trendova u bibliotekarstvu. Predstavljeni su stručni radovi u punom tekstu, u formi kratkih prezentacije najbolje prakse (Pecha Kucha formatu) kao i prezentacije postera.

Na ovogodišnjoj Konferenciji BDS pored učesnika iz zemlje i regiona bilo je i gostiju po pozivu iz Slovenije, Nemačke i Danske, kao i iz drugih zemalja Evrope.

Na kraju prvog radnog dana Konferencije, učesnici su organizovano posetili novu zgradu Biblioteke u Čačku koja je sagrađena u okviru 3200 metara kvadratnih radnog prostora.

Tokom drugog dana,  proslavljen je jubilej, sedamdest godina od izlaženja prvog broja časopisa “Bibliotekar” te je tim povodom upriličena i promocija najnovijeg broja.

Takođe, drgog dana Konferencije u Čačku, u petak 14. decembra, u okviru obeležavanja Dana bibliotekara održana je  Skupština BDS, na kojoj su dodeljene nagrade Društva za 2018. godinu.

Nagrada Zapis, jednoglasnom odlukom žirija, dodeljena je prof. dr Desanki Stamatović.

Nagradu Najbolji bibliotekar odlukom žirija podelile su: Tatjana Živković (Narodna biblioteka “Ilija M. Petrović”, Požarevac) i Žaklina Nikolić (Biblioteka Centar za kulturu Kladovo).

Nagradu Stojan Novaković dobile su autorke Dragana Milunović (Narodna biblioteka Srbije) za knjigu “Tekst u govor” i Ljiljana Kosijer (Gradska biblioteka u Novom Sadu) za knjigu “Kriza čitanja među osnovnoškolcima i modeli ublažavanja njenih posledica”.

Na početku drugog dana Konferenciji učesnici su imali  mogućnost da u okviru organizovane stručne posete, bolje upoznaju i posete kulturno istorijske znamenitosti Čačka kao što su, Narodni muzej i Umetnička galerija  Nadežde Petrović.

Konferencija je bila izuzetno organizovana, sa vrsnim predavačima iz zemlje i regiona, eminentnim stručnjacima – gostima po pozivu, odvijala se po utvrđenom protokolu ali u izuzetno prijatnoj atmosferi. Sve pohvale domaćinima za prijem, organizaciju i realizovanu edukaciju.