PROJEKAT „U KORAK SA EVROPOM“ JAGODINSKE BIBLIOTEKE PREDSTAVLJEN U LAZAREVCU

#EU2ME #EvropaZaMene

U utorak, 15.maja 2018.godine je u Biblioteci „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu održan stručni skup pod nazivom „BIBLIOTEKE – CENTRI ZNANJA O EU: informišite se o EU u vašoj lokalnoj biblioteci“. 
Uvodničari su bili Dubravka Savić iz Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Tamara Butigan Vučaj iz Narodne biblioteke Srbije koja je govorila o projektu „Europeana“. Zatim je u ime Rosice Dobreve (Regionalna biblioteka „Stilijan Čilingov“, Šumen, Republika Bugarska) iskustva iz biblioteka našeg suseda prenela Elizabeta Georgiev iz Narodne biblioteke „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu. O programu Kreativna Evropa govorio je Milan Đorđević, a o Fondaciji Tempus prisutne je bliže upoznao Goran Bogunović. O iskustvima sa EUtekom u svom okruženju govorile su Vesna Crnković (Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ u Jagodini), Biljana Davidovski (Narodna biblioteka Užice), Nina Nikodijević (Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva) i Ana Antonijević (Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ iz Kragujevca).
Cilj okupljanja bio je kreiranje ambijenta saradnje, razmene ideja i programa bez konkurencije uz podršku. Okrugli sto rezultirao je boljim razumevanjem kako između biblioteka učesnica tako i sa prisutnim ekspertima.