ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ДЕКУПАЖ У БИБЛИОТЕЦИ

Прва у серији радионица декупажа намењена одраслима у организацији Клуба здравља „Поморавље“ и Креативне Сваштарице одржана је у понедељак, 7. маја у просторијама Народне библиотеке у Јагодини. Радионицу је водила Јелена Трајковић из Ћуприје, а на радионици су претежно креативне Јагодинке и понеки Јагодинац учили технику декупажа намењену почетницима.
Декупаж – салвета техника
Украшавање предмета салвета техником први пут је објашњен у 20. веку иако се ова техника примењивала и много раније. Ова древна техника је у Европу стигла из Кине чак у 12. веку. Кинези су је довели до савршенства и уз помоћ ње су декорисали разне дрвене предмете, лампионе и сл. Ипак, тек у 20. веку су Французи одлучили да овој техници дају и име. Ово име има значење које је добило од француске речи ‘децоупер’ која у преводу значи ‘ исећи, исецати, исцепкати’. Ова техника подразумева креативну технику помоћу које се ради украшавање разних предмета од дрвета, стакла, керамике, грнчарије, тако што се слике исецају – цепкају са салвете и наносе на одређени предмет уз помоћ лепка. Ова техника је била посебно популарна у Венецији, где је замењивала фино осликавање предмета уз помоћ лакова и боја, већ су се готови мотиви исецали и пажљиво лепили, тако да је скоро било немогуће одредити да ли је предмет осликан или украшен декупажом.
У Србији је декупаж постао веома популаран у последњих неколико година, и његова експанзија је заиста приметна. Скоро на сваком кораку можете купити уникатне предмете украшене овом техником, и људи се све чешће одлучују на овакав избор поклона.