VELIKO INTERESOVANJE ZA DEKUPAŽ U BIBLIOTECI

Prva u seriji radionica dekupaža namenjena odraslima u organizaciji Kluba zdravlja „Pomoravlje“ i Kreativne Svaštarice održana je u ponedeljak, 7. maja u prostorijama Narodne biblioteke u Jagodini. Radionicu je vodila Jelena Trajković iz Ćuprije, a na radionici su pretežno kreativne Jagodinke i poneki Jagodinac učili tehniku dekupaža namenjenu početnicima.
Dekupaž – salveta tehnika
Ukrašavanje predmeta salveta tehnikom prvi put je objašnjen u 20. veku iako se ova tehnika primenjivala i mnogo ranije. Ova drevna tehnika je u Evropu stigla iz Kine čak u 12. veku. Kinezi su je doveli do savršenstva i uz pomoć nje su dekorisali razne drvene predmete, lampione i sl. Ipak, tek u 20. veku su Francuzi odlučili da ovoj tehnici daju i ime. Ovo ime ima značenje koje je dobilo od francuske reči ‘decouper’ koja u prevodu znači ‘ iseći, isecati, iscepkati’. Ova tehnika podrazumeva kreativnu tehniku pomoću koje se radi ukrašavanje raznih predmeta od drveta, stakla, keramike, grnčarije, tako što se slike isecaju – cepkaju sa salvete i nanose na određeni predmet uz pomoć lepka. Ova tehnika je bila posebno popularna u Veneciji, gde je zamenjivala fino oslikavanje predmeta uz pomoć lakova i boja, već su se gotovi motivi isecali i pažljivo lepili, tako da je skoro bilo nemoguće odrediti da li je predmet oslikan ili ukrašen dekupažom.
U Srbiji je dekupaž postao veoma popularan u poslednjih nekoliko godina, i njegova ekspanzija je zaista primetna. Skoro na svakom koraku možete kupiti unikatne predmete ukrašene ovom tehnikom, i ljudi se sve češće odlučuju na ovakav izbor poklona.