PERSPEKTIVE MLADIH U POLJOPRIVREDI

#EvropazaMene #EU2me

U utorak, 13. marta 2018. godine, u okviru projekta „U korak sa Evropom“, dipl.ing. Ljiljana Jeremić, savetodavac za zaštitu bilja PSSS Jagodina održala je predavanje u Poljoprivredno-veterinarskoj školi u Svilajncu na temu “Perspektive mladih u poljoprivredi (pogodnosti EU i Republike Srbije)“. 
Učenici su se upoznali sa merama podrške mladim poljoprivrednicima u EU s obzirom da je naša država ušla u postupak pristupanja EU. Posebnu pažnju prisutnih privukao je deo izlaganja o merama podrške Republike Srbije kroz PRAVILNIK o podsticajima za diversifikaciju dohotka i unapređenje kvaliteta života u ruralnim područjima kroz podršku mladim poljoprivrednicima.
Namenjeno završnim razredima u ovoj školi, predavanje je izazvalo veliko interesovanje s obzirom da je pred učenicima odabir budućeg zanimanja. Većina učenika potiče iz ruralnih sredina i njihovi roditelji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Neki od prisutnih učenika će nastaviti školovanje na Poljoprivrednom fakultetu, a neki od učenika će se vratiti na svoja gazdinstva i na njima primenjivati stečena znanja iz oblasti poljoprivrede. Učenici su bili veoma zainteresovani za mere podrške naše države, kao i Evropske unije mladim poljoprivrednicima.