ODRŽANA ČETVRTA TRIBINA „U KORAK SA EVROPOM“

#EvropazaMene #EU2me

U četvrtak, 8. februara u 10 sati Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ u Jagodini i Poljoprivredna savetodavna i stručna služba u Jagodini, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumrstva i vodoprivrede, a u okviru projekta U KORAK SA EVROPOM organizovali su tribinu „Implementacija IPARD mere M1: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava“.
Teme tribine su bile potencijalni korisnici sredstava, opšti i posebni uslovi, kriterijumi rangiranja dokumentacija, postupak za ostvarivanje prava na IPARD podsticaje, kao i ispunjavanje propisanih nacionalnih uslova i uslova EU.
Tribinu je otvorila Vesna Crnković, direktorka Biblioteke koja je prisutne poljoprivrednike koji su ispunili salu Pomoravskog okruga do poslednjeg mesta informisala o dosadašnjim aktivnostima biblioteke u realizaciji ovog projekta.
Jasmina Filipović, dipl. ing. poljoprivrede i direktorka Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Jagodini posebno se osvrnula na mere i aktivnosti Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Jagodini na objašnjavanju benefita IPARD programa EU.
Iscrpnu prezentaciju u kojoj je vodio poljoprivrednike kroz ceo proces apliciranja za IPARD fondove imao je Branislav Veljković, samostalni savetnik Sektora za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, čije je izlaganje podstaklo i živu i podsticajnu diskusiju.
Nebojša Ristić, načelnik Odeljenja poljoprivredne inspekcije govorio je o detaljima pojedinih mogućih pravaca aktivnosti poljoprivrednih gazdinstava, posebno u oblasti rešavanja odlaganja stajnjaka, dok je Zoran Starinac iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Kruševcu, kao agroekonomista upoznao prisutne sa izradom biznis plana koji je ključni deo aplikacije za IPARD fondove. Na kraju je Jasmina Filipović pozvala prisutne da sve nedoumice vezane za IPARD fondove podele sa zaposlenima u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini gde će dobiti svu potrebnu pomoć.
Tribini su prisustvovale i Dina Rakin, zamenik generalnog sekretara Evropskog pokreta u Srbiji, kao i Maša Živojinović, PR menadžerka EPUS. Evropski pokret u Srbiji je inače finansijer i mentor projekta „U korak sa Evropom“