UROŠ DAVIDOVIĆ U BIBLIOTECI

#EvropazaMene #EU2me

U prepunoj sali Narodne biblioteke u Jagodini je u utorak, 30. januara održana je tribina na kojoj je govorio jedan od retkih ljudi u Srbiji kojima poljoprivrednici potpuno veruju – Uroš Davidović, urednik emisije „Bolja zemlja“ na Hepi televiziji, ali i neko ko je danas zaista autentični zaštitnik interesa srpskih poljoprivrednika.

U okviru projekta „U korak sa Evropom“ koji jagodinska biblioteka sprovodi uz podršku Evropske unije na tribini se govorilo o budućnosti srpskog sela do 2030. godine. Gost je dao pomalo sumornu sliku realnosti srpskog sela i poljoprivrede, ali i na zanimljiv način istakao prednosti koje donosi proces pridruživanja EU.

U tom kontekstu, Uroš Davidović je prisutne upoznao sa agrarnom politikom Evropske unije, kao i sa izazovima koje EU rešava, a slični su izazovima sa kojima se susreću i poljoprivrednici u Srbiji.

Veliko interesovanje za temu pokazala su i pitanja jagodinskih poljoprivrednika koja su se odnosila na konkretne probleme sa kojima se suočavaju u procesu apliciranja za državne subvencije, ali i sredstva iz IPARD fondova EU koja su od skoro dostupna i srpskim poljoprivrednicima. U diskusiji je i istaknut problem zastupanja srpskih poljoprivrednika u formiranju državne agrarne politike, ali bila su postavljena i pitanja i o GM hrani, kreditima za poljoprivredu i mnogim drugim temama.

Projekat „Evropa za mene“ sprovodi Evropski pokret u Srbiji sa partnerima sa idejom da se građanima pruže proverene i korisne informacije o procesu evropske integracije Srbije i pokrenu teme značajne za građane u tom procesu. Projekat podržava Delegacija Evropske unije.