У КОРАК СА ЕВРОПОМ

У среду, 1. новембра 2017. године у Београду је потписан уговор за пројекат „Keep Up with Europe“ којим Народна библиотека „Радислав Никчевић“ постаје део пројекта Европа за мене. На свечаности потписивања уговора су говорили Иван Кнежевић, заменик генералног секретара Европског покрета у Србији и Paul-Henri Presset, представник Делегације Европске уније у Србији. Пројекат финансира Европска унија.

Пројекат „У корак са Европом“ Народне библиотеке „Радислав Никчевић“ из Јагодине је постао део пројекта „Европа за мене“ који спроводи Европски покрет у Србији и Факултет политичких наука Универзитета у Београду уз подршку Међународног европског покрета из Брисела. Овај пројекат се одвија у неколико сегмената, а један од њих јесте да укључи организације цивилног друштва, универзитете, факултете и библиотеке да се придруже пројекту кроз мале грантове. Тако је јагодинска библиотека добила привилегију да буде једина јавна библиотека у Србији која ће наредних шест месеци спроводити програм едукације младих и пољопривредика о европским вредностима и функционисању Европске уније.
Стигло је укупно 59 апликација, а одабрано је 10 најбољих предлога пројеката. То су углавном пројекти иза којих стоје невладине организације. Што се тиче библиотека, грант је добила Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ из Ниша и Народна библиотека „Радислав Никчевић“ из Јагодине. Наиме, јагодинска библиотека је једина јавна библиотека чији је пројекат „У корак са Европом“ награђен грантом. Још једна јавна библиотека је део пројекта Европа за мене, а то је Народна библиотека из Пожеге, која учествује као партнер у пројекту „Моје место у ЕУ простору“, а који ће спроводити НВО Форца из Пожеге.
Циљ пројекта Народне библиотеке из Јагодине „У корак са Европом“ је да на разумљив и забаван начин објасни пољопривредницима и младима шта за њих значе приступни преговори Европској унији, како функционише Европска унија и шта они, као појединци могу да имају од тога. Пројекат ће трајати шест месеци и у том периоду биће оргнизовано више трибина и дебатних клубова на којима ће говорити стручњаци, професионалци у областма које интересују младе и пољопривреднике.
Наиме, улога јавних библиотека је да помогне грађанима да добију тачну информацију о било ком сегменту живота, о кретањима у друштву, иновацијама… Зато библиотека у Јагодини неће организовати политичке дебате, нити има намеру да утиче на политичке ставове и политички живот грађана, јер то и није њена улога у друштву. Учесници на трибинама ће на професионалан, разумљив и занимљив начин да причају о томе како функционише Европска уније и како у том систему могу да се снађу млади и пољопривредници. После предавања они ће имати прилике да постављају питања, а учесници у пројекту из јагодинске Народне библиотеке ће се потрудити да предавачи говоре о темама које ће бити корисне за ове две циљне групе.
Пројекат финансира Европска унија и траје од 1. новембра 2017. до 30. априла 2018. године.