U KORAK SA EVROPOM

U sredu, 1. novembra 2017. godine u Beogradu je potpisan ugovor za projekat „Keep Up with Europe“ kojim Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ postaje deo projekta Evropa za mene. Na svečanosti potpisivanja ugovora su govorili Ivan Knežević, zamenik generalnog sekretara Evropskog pokreta u Srbiji i Paul-Henri Presset, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji. Projekat finansira Evropska unija.

Projekat „U korak sa Evropom“ Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“ iz Jagodine je postao deo projekta „Evropa za mene“ koji sprovodi Evropski pokret u Srbiji i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu uz podršku Međunarodnog evropskog pokreta iz Brisela. Ovaj projekat se odvija u nekoliko segmenata, a jedan od njih jeste da uključi organizacije civilnog društva, univerzitete, fakultete i biblioteke da se pridruže projektu kroz male grantove. Tako je jagodinska biblioteka dobila privilegiju da bude jedina javna biblioteka u Srbiji koja će narednih šest meseci sprovoditi program edukacije mladih i poljoprivredika o evropskim vrednostima i funkcionisanju Evropske unije.
Stiglo je ukupno 59 aplikacija, a odabrano je 10 najboljih predloga projekata. To su uglavnom projekti iza kojih stoje nevladine organizacije. Što se tiče biblioteka, grant je dobila Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ iz Niša i Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ iz Jagodine. Naime, jagodinska biblioteka je jedina javna biblioteka čiji je projekat „U korak sa Evropom“ nagrađen grantom. Još jedna javna biblioteka je deo projekta Evropa za mene, a to je Narodna biblioteka iz Požege, koja učestvuje kao partner u projektu „Moje mesto u EU prostoru“, a koji će sprovoditi NVO Forca iz Požege.
Cilj projekta Narodne biblioteke iz Jagodine „U korak sa Evropom“ je da na razumljiv i zabavan način objasni poljoprivrednicima i mladima šta za njih znače pristupni pregovori Evropskoj uniji, kako funkcioniše Evropska unija i šta oni, kao pojedinci mogu da imaju od toga. Projekat će trajati šest meseci i u tom periodu biće orgnizovano više tribina i debatnih klubova na kojima će govoriti stručnjaci, profesionalci u oblastma koje interesuju mlade i poljoprivrednike.
Naime, uloga javnih biblioteka je da pomogne građanima da dobiju tačnu informaciju o bilo kom segmentu života, o kretanjima u društvu, inovacijama… Zato biblioteka u Jagodini neće organizovati političke debate, niti ima nameru da utiče na političke stavove i politički život građana, jer to i nije njena uloga u društvu. Učesnici na tribinama će na profesionalan, razumljiv i zanimljiv način da pričaju o tome kako funkcioniše Evropska unije i kako u tom sistemu mogu da se snađu mladi i poljoprivrednici. Posle predavanja oni će imati prilike da postavljaju pitanja, a učesnici u projektu iz jagodinske Narodne biblioteke će se potruditi da predavači govore o temama koje će biti korisne za ove dve ciljne grupe.
Projekat finansira Evropska unija i traje od 1. novembra 2017. do 30. aprila 2018. godine.