Актуелно у поморавском библиотекарству

У матичној библиотеци у Јагодини, 27. септембра 2017. године одржан је састанак са директорима поморавских народних библиотека. На дневном реду нашла су се актуелна питања из рада библиотека – одржавање акредитованог семинара за стручно усавршавање библиотекара Поморавља и предстојеће активности Библиотекарског друштва Србије.

Директори јавних библиотека Поморавског округа информисани су о одржавању акредитованог програма на плану сталног стручног усавршавања „Иновације и трендови у јавним библиотекама“ 9. и 10. октобра 2017. године. Овај програм едукације запослених у библиотека реализоваће Весна Црнковић, аутор и Ивана Пешић, а полазницима семинара ће  обезбедити потребни обим стручног усавршавања на годишњем нивоу од 6 радних сати.

Библиотекарско друштво Србије ове године обележава 70. годишњицу свога рада па ће у духу овог јубилеја бити и сва дешавања у БДСу – обележавање Дана библиотекара, одржавање Конференције БДС, семинари, изложбе. Директорка јагодинске библиотеке Весна Црнковић, иначе члан Управе, позвала је директоре народних библиотека да присуствују Конференцији БДС ( 14 – 16. децембра ) чија ће тема бити „Заступање у библиотекарству“, али и да учествују у раду Форума БДС о отпуштању запослених радника библиотека под плаштом рационализације јавног сектора.

Директори поморавских народних библиотека износили су и своја искуства у вези рационализације јавног сектора и примене Закона о начину одређивања максималног броја запослених у својим срединама. Значајно је да ни у једној поморавској библиотеци није дошло до отпуштања запослених као последици рационализације.