SLOVA O DANU BIBLIOTEKE

Nakon što je dr Mila Stefanović, radeći istraživanje za monografiju jagodinske Biblioteke 2011. godine, pronašla dokument o osnivanju prve javne biblioteke u Jagodini, 27. aprila 1909. godine, za zvaničan rođendan, to jest za Dan biblioteke uzet je upravo taj datum, 27. april.

Svake godine, na taj dan Narodna blioteka u Jagodini podseti sugrađane na važnost čitanja i obrazovanja, upozna ih sa pojedinim segmentima svoga rada i nagradi najvernije čitaoce.

S obzirom da smo ovu, 2017. godinu posvetili dečjim programima i časopisu za decu i mlade Slova na struju, odlučili smo da akciju promovisanja našeg rada sa decom i časopisa počnemo upravo za Dan biblioteke nizom radionica kojma smo bismo upoznali naše sugrađane sa kvalitetom i vrednostima ovog časopisa. Naime, ove godine ćemo proslavljati izlazak dvadesetog, jubilarnog broja časopisa Slova na struju. Ovaj jubilej je nama veoma važan i to je upravo razlog, zašto ćemo celu godinu posvetiti njegovom promovisanju. Koleginice Snežana Vulić i Jasna Milošević svakodnevno, sa učiteljima, profesorima, studentima i decom razgovaraju o ovoj temi, a u planu nam je da tokom ove godine časopis Sova na struju predstavimo široj čitalačkoj publici u Srbiji, kao i kolegama, bibliotekarima.

Naime, časopis Slova na struju je rezulat dugogodišnje saradnje Biblioteke u Jagodini sa poznatim jagodinskim pesnikom i ilustratorom Peđom Trajkovićem i može se pronaći samo na sajtu biblioteke u Jagodini. Redakcija, predvođena urednikom Peđom Trajkovićem se trudi da svaki broj bude dobar, bolji i još bolji, ali pre svega pošten i dosledan svojoj misiji i cilju da koristeći sredstva, formu i prednosti „digitalne revolucije“ revitalizuje vrednosti, principe i tekovine srpskog i svetskog književnog stvaralaštva za decu i mlade . Kroz ove nove internet strane trudimo se da u domove dece i tinejdžera unesemo najlepše pesme i priče vrhunskih savremenih pisaca, podsetimo ih na ono što je važno u svetu književnosti, malo ih zabavimo, ponešto i naučimo.

Samo da napomenemo da već nekoliko godina dobijamo sponzorstvo od Nataše Lasan, Jagodinke koja živi u Torontu, za kupovinu nagrada koje se sastoje u vrednim knjigama, a koje poklanjamo našim najvernijim čitaocima za Dan biblioteke. Tada se podsetimo na njenog oca, Desimira Vukićevića, osnivača i direktora nadaleko poznatog Salona knjige “Vuk Karadžić” u Jagodini, podsetimo se da su Jagodinci uvek voleli da čitaju knjige i da su cenili prave vrednosti.

Ovogodišnji dobitnici knjiga, kao najverniji čitaoci u Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“ u Jagodini su:

DECA:

  1. NINA JOVIČIĆ, učenica 6. razreda OŠ „ Rada Miljković“
  2. ANĐELA SOKOLOVIĆ, učenica 5. razreda OŠ „ Radislav Nikčević“- Majur
  3. STRAHINJA GETIĆ, dete
  4. MARKO MATIĆ, učenik 2. razreda OŠ „ Goran Ostojić“

ODRASLI:

  1. MIROSLAVA TERZIĆ, penzioner
  2. PREDRAG STEFANOVIĆ, pesnik
  3. MIODRAG RADULOVIĆ, penzioner

DECA SARADNICI:

  1. ALEKSIJA MIHAILOVIĆ, učenica 3. razreda OŠ „ 17. oktobar“
  2. VUK PETROVIĆ, učenik 5. razreda OŠ „ 17. oktobar“

Kao i svake godine, i ove imamo priliku da se zasladimo tortom, koju u znak prijateljstva i saradnje sa našom bibliotekom i projejktom Poljoprivredne biblioteke, dobijamo od Ljiljane Vulić iz Starog Laništa, koja se bavi asurdžijskim zanatom i koja uspešno prodaje svoje proizvode zahvaljujući sajtu koji se zove onlajn pijaca, a koji je namenjen korisnicima seoskih biblioteka u jagodinskoj opštini. http://www.onlinepijaca.agrolib.rs/