U SKOPLJU ODRŽAN PRVI TEMATSKI FORUM JAVNIH BIBLIOTEKA

U četvrtak, 6. aprila 2017, na sajmu knjiga u Skoplju održan je prvi tematski forum “Javne biblioteke odgovaraju na realne potrebe zajednice“. Forumu je prisustvovalo oko 100 učesnika: predstavnici različitih nivoa lokalne vlasti, predstavnici Instituta za bibliotekarstvo i drugih fakulteta, biznis sektora, preduzeća, fondacije, IT kompanije, direktori, bibliotekari, studenti bibliotekarstva i mnogi drugi.

Forum je deo projekta „Javno zagovaranje i lobiranje javnih biblioteka u Republici Makedoniji“ EIFL-PLIP-a za Balkan, a organizatori ove inicijative su Udruženje za razvoj i inovacije u bibliotekama (INNOVA LIB), Gradska biblioteka „Braća Miladinovci“ iz Skoplja, Bibliotekarsko društvo Makedonije i grad Skoplje. Cilj foruma je bio da okupi sve aktere i zainteresovane strane i da pokrene diskusiju o važnosti javnih biblioteka i njihovim uslugama koje podržavaju vladine politike i o mogućnosti za veće finansiranje biblioteka kroz jačanje saradnje i uspostavljanje partnerstava.

Na prvoj sesiji pod zajedničkim sloganom „Javne biblioteke odgovaraju na realne potrebe zajednice“ su predstavljene najbolje prakse iz zemlje i inostranstva. Gosti na forumu su bili Vesna Crnković, direktor biblioteke „Radislav Nikčević“ u Jagodini, kao i Teodora Evtimova, direktor i Silva Vasileva, zamenik direktora biblioteke „Ljuben Karavelov“ iz Rusea u Bugarskoj. Vesna Crnković, direktorka jagodinske Narodne biblioteke,  predstavila je (po pozivu) rad „Trendovi i inovativne usluge u Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“ u Jagodini, Srbija“. Nakon foruma održana je radionica na kojoj su, osim bibliotekara prisustvovali predstavnici privatnog sektora i predstavnici vlasti. Oni su razgovarali o problemima sa kojima se suočavaju biblioteke u Makedoniji, o društvenoj ulozi biblioteka i o mogućnosti da biblioteke postanu deo rešavanja problema uključivanja zajednice u strateške planove lokalnih i nacionalnih vlasti. Učesnici su istakli da je forum bio pozitivno iskustvo i jedan od prvih koraka u pokretanju dijaloga između svih relevantnih faktora.

S obzirom da se radi o izazovima u mnogim oblastima (obrazovanje, socijalna integracija, zdravstvo, kultura, poljoprivrede…), učesnici veruju da je najpotrebnije da se identifikuju sa ovim izazovima, uspostave partnerstva i razmotre sve opcije uključivanje biblioteka u rešavanje određenih problema u zajednici. Rezultat konstruktivne diskusije je bio niz zaključaka i preporuka za biblioteke učesnike, ali i za sve biblioteke regiona.