KNJIŽEVNI PRAZNIK – PROMOCIJA NOVOG ROMANA KOVILJKE SMILJKOVIĆ

U sredu, 29. marta 2017. godine u Foajeu Kulturnog centra održana je promocija novog romana Koviljke Smiljković „Povratak otete ljubavi“. Tu priliku je izdavač dela poznate autorke, Narodna biblioteka u Jagodini, iskoristila da obeleži i 15 godina stvaralaštva Koviljke Smiljković, kao i da čitaoce podseti na njenih 20 romana, od kojih se većina nalazi na vrhu lista najčitanijih knjiga u Jagodini, a i šire.

Na izuzetno dobro posećenoj i medijski propraćenoj promociji o životu i delu autorke govorili su prof. dr Violeta Jovanović, dekan Fakulteta pedagoških nauka, prof. dr Predrag Jašović, kao i Milun Vasić, recenzent i urednik većine knjiga jagodinske autorke. Odlomke iz romana „Povratak otete ljubavi“ čitala je prof. dr Maja Dimitrijević, a program je umešno kao i uvek vodila Jasna Milošević iz Odeljenja za kulturno-obrazovne programe i podsticanje čitanja Narodne biblioteke u Jagodini.

Prof. dr Violeta Jovanović je u emotivno obojenom izlaganju govorila i o profesorskoj karijeri autorke, kao i o izuzetnim uspesima koje je Koviljka Smiljković postigla na mestu direktora Muzeja naivne umetnosti. Profesorka Jovanović je autorkinu biografiju prepoznala kao predložak njenih dela, ali ne mimetički, već pre kao iskustvenu i emocionalnu obojenost koje su najviše zaslužne za uspehe Koviljkinog književnog stvaralaštva.

Profesor Jašović je, pored osvrta na autorkinu profesionalnu biografiju i bibliografiju, detaljno analizirao poslednji roman Koviljke Smiljković, govoreći pritom o likovima koji nose radnju, ali i o ženskim prijateljstvima koja i u romanu, ali i u životu uvek predstavljaju nerešivu enigmu.

Milun Vasić je u svom izlaganju napravio kratku retrospektivu književnog stvaralaštva Koviljke Smiljković akcentujući još jednom kao konstantu njenog pristupa književnosti ljubav prema junacima, razumevanje njihovih postupaka i nepokolebljivu veru u moguću i neizbežnu pobedu dobra. Ono na šta je po prvi put ukazao bila je činjenica da su Koviljkini junaci listom mladi ljudi, ali da se autorka bez problema „stavlja u njihove cipele“ i veoma precizno govori o manam i vrlinama mladosti.

Na kraju ove uspele književne večeri Koviljka Smiljković se zahvalila svima koji su je na njenom književnom putu pratili i još jednom nagovestila mogućnost da se više neće baviti pisanjem. Nadamo se da će je vreme demantovati!