ПРЕДАВАЊЕ О ПЧЕЛАРСТВУ

Народна библиотека „Радислав Никчевић“ и Удружење пчелара „Поморавље“ били су организатори предавања на тему: „Узроци страдања пчелињих заједница, болести пчела и пчелињих легала“. Предавач је био др Казимир Матовић са Института за ветерину у Краљеву.
На предавању намењеном пчеларима, у пуној сали Поморавског округа, 25.03.2017. године осим представника библиотеке, окупљенима се обратио и председник пчеларског удружења „Поморавље“ Саша Милетић, који је поздравио скуп и присутнима пренео вести са скупштине на којој је, као њихов представник, присуствовао.
Предавање је почело као својеврсни водич кроз област болести пчела са посебним освртом на Америчку кугу која напада искључиво пчелиња легла, преко Ноземозе која напада одрасле пчеле до болести која је код пчелара познака као Вароа која напада све јединке, без обзира на њихов узраст.
Посебну пажњу привукла је прича о употреби антибиотика и других лекова у пчелињацима након које је кренула интеракција са присутнима који су имали питања за предавача управо на ту тему, али и примедбе и сугестије из непосредне праксе тј. њихових личних искустава.