ZIMSKE RADIONICE ZA POLJOPRIVREDNIKE

Kada je Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ u Jagodini 2010. godine, zahvaljujući finansijskoj pomoći nevladine organizacije Elektronske informacije u bibliotekama (EIFL) sa sedištem u Rimu i Skupštini grada Jagodine, otpočela projekat revitalizacije seoskih biblioteka u jagodinskoj opštini, koji je nazvala Poljoprivredne biblioteke u Jagodini (AgroLib Ja), počela je jedna od najuspešnijih bibliotečkih priča u Srbiji, ali i u regionu i šire. Višestruko nagrađivani projekat i danas, sedam godina kasnije, pokazuje da biblioteke itekako mogu imati značajnu ulogu u životu i radu srpskih poljoprivrednika.

Sezona ovogodišnjih zimskih radionica Agroliba počela je, kao i uvek, konsultacijama koje seoske bibliotekarke obavljaju sa meštanima sela. Te konsultacije, uvek dobro posećene služe da se vide aktuelna interesovanja poljoprivrednika i da se u dogovoru sa predavačima odabere najzanimljivija tema.

Po obavljenim konsultacijama, tokom febraura, u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom iz Jagodine u sesokim bibliotemama su se organizovale tri izuzetno dobro posećene tribine.

U sredu, 8. februara, u čitaonici seoske biblioteke u Glogovcu održano je prvo predavanje. Meštani sela Glogovca bili su u prilici da prisustvuju izlaganju stručnih savetodavaca iz oblasti ratarstva i stočarstva – Milanke Miladinović, Verice Lazarević i Dragana Jakovljevića. Tema su bile proizvodnja pšenice, uzgoj koza i subvencije u poljoprivredi.

Drugo predavanje je, u organizaciji Biblioteke „Otvorena knjiga“ u Glavincima, održano 19. februara 2017. u prostorijama seoskog Doma kulture. Stručnjaci Poljoprivredne stručne savetodavne službe Jagodina govorili su na raznovrsne teme. Igor Andrejić je poljoprvrednike podsetio na mere tokom zimska rezidbe vinove loze, dok je Ružica Đušić  govorila o zaštiti vinove loze. O izazovima gajenja paprike na otvorenom govorila je Mira Miljković, a Dragan Mijušković je prisutne upoznao sa značajem agrohemijske analize za visinu prinosa gajenih kultura.

Već sutradan, 20. februara, u biblioteci u Bagrdanu stručnjaci Poljoprivredne stanice iz Jagodine su održala predavanja na temu besplatne kontrole zemljišta, značaja kozarstva i rasa koza i o medonosnim biljkama koje odgovaraju pčelama.