U EVROPI PREPORUČUJU, U NAŠOJ BIBLIOTECI SE VEĆ RADI

I ovog zimskog raspusta gradska biblioteka je bila stecište kreativnih mališana i mališana željnih znanja iz oblasti savremenih tehnologija. U našem internet centru uz pomoć profesora Slavoljuba Brakusa učenici uzrasta od 10. do 15. godine učili su da prave sajtove. Najbolji polaznici kursa informatike, Milan Simović, učenik 4/2 razreda O.Š. „Boško Đuričić“, Sava Grujić, učenik 4/1 razreda O.Š. „17. oktobar“, kao i Alena Erdžihan, učenica 4/1 razreda O.Š. „Milan Mijalković“ dobili su prigodne poklone, a valja naglasiti da su, kao i do sada, sve ove radionice bile besplatne.

Inače, u Evropskom parlamentu se 18. i 19.oktobra 2016. godine raspravljalo i o ulozi javnih biblioteka u razvoju lokalne zajednice do 2020. godine. Konstatovano je da su u prethodnom periodu javne biblioteke postale mesta susretanja sa novim tehnologijama i da je na taj način biblioteka zauzela važno mesto i u novom dobu tehnologije i interneta. Predstavnici 12 javnih biblioteka širom Evrope su zajedno sa članovima Evropskog parlamenta poručili da je sledeći korak u razvoju biblioteka taj da one postanu mesta u kojima će se mladi upoznati sa programiranjem i sa drugim segmentima informatičke nauke, i u kojima će, na jednostavan i zabavan način, kroz druženje i igru, početi sa učenjem ove kompleksne nauke. Biblioteka svojim aktivnostima treba i da ukaže roditeljima da se opredeljuju za informatička zanimanja za svoju decu ako primete interesovanje kod njih, jer je, kako se to popularno kaže, programiranje zanimanje budućnosti. U tom cilju u centru pažnje u Evropskom parlamentu je bila izložba pod nazivom: Generacija programera rođena u biblioteci, gde su predstavljeni virtuelni obilasci, 3D štampači i skeneri, radionice programiranja i sve ono što treba da postoji u biblioteci koja želi da bude deo institucionog lanca kojim se usmeravaju potrebe stanovnika u lokalnoj zajednici.

Direktorka Narodne biblioteke u Jagodini, Vesna Crnković navodi da je jagodinska biblioteka već daleko odmakla na ovom putu:

„Narodna biblioteka u Jagodini se trudi da ide u korak sa novim tendencijama u bibliotečko-informacionoj delatnosti, a takođe i da uvodi inovativne usluge u skladu sa potrebama naših korisnika. Zato već drugu godinu organizujemo radionice programiranja koje su, na naše zadovoljstvo izazvale veliko interesovanje mališana i roditelja. Ova savremena inicijativa izazvala je interesovanje i srednjoškolaca Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Jagodine, koji se već školuju na smeru računarstva i informatike. Oni danas u biblioteci svojim mlađim drugovima osnovcima pomažu da reše zadatke, ali ih i podstiču da razmisle o važnosti izbora budućeg zanimanja. Saradnja biblioteka sa tehničkim školama i fakultetima u ovom segmentu rada je veoma značajna i nadamo se da će ova saradnja biti još bolja i kreativnija, na obostrano zadovoljstvo. Mi ćemo se u biblioteci potruditi da budemo tehnički još opremljeniji da bismo bili dovoljno atraktivni mladima i da bismo podstakli njihova interesovanja i mnoge segmente kreativnosti koji su skopčane sa informacionim tehnologijama.“

Jedan od učenika Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Jagodine, Aleksa Marković kaže da mu je ovo veoma lepo iskustvo:

„Danas smo u gradskoj biblioteci da svojim drugarima iz osnovne škole pomognemo u savladavanju zadataka iz programiranja, ali i da ih upoznamo sa mogućnostima koje posao programera nudi u današnjem svetu, a za šta će ih naša škola i kursevi u biblioteci najbolje pripremiti.“