ИНЕЛИ Балкан у Софији

У Софији је од 25. до 29. новембра 2016. одржан други састанак библиотекара, учесника у пројекту ИНЕЛИ Балкан. Састанак је организованла грчка организација Future Library у сарадњи са Бугарским библиотечким удружењем (Bulgarian Library and Information Association) и са Фондацијом Global Libraries Bulgaria.На четвородневном скупу у Софији, иноватори су разговарали о лидерским вештинама потребним за фокусирање на појмове као што су иновација, умрежавање, креативност, промена, сарадње и флексибилност.
Договорено је да се направи платформа на матерњем језику за едукацију свих заинтересованих библиотекара на Балкану у циљу изградње мреже модерних библиотека у овом региону. Планира се и да се оснује мрежа иновативних библиотекара Европе.

Овакве организације, као што је ИНЕЛИ Балканс, свакако показују да библиотекарство има будућност, али и да је неопходно да се мења у складу са развојем људске цивилизације и потребама саременог корисника.

Током прошле године библиотекари-иноватори су били активно укључени у он-лајн учењу, које је укључивало теме као што су иновације, управљање ризицима, управљање променама и управљање пројектима.
ИНЕЛИ Балкан (International Network of Emerging Library Innovators in Balkan region) је трогодишњи пројекат финансиран од стране Bill & Melinda Gates Foundation, а носилац активности је организација Future Library из Грчке. Пројекат је фокусиран на едукацију библиотекара иноватора у циљу изградње одрживе мреже јавних библиотека на Балкану.
Састанку су присуствовали иноватори из 11 земаља Балкана: Македонија, Србија, Црна Гора, Косово, Босна и Херцеговина, Хрватска, Словенија, Румунија, Бугарска, Грчка и Албанија.
Представнци Србије који учествују у пројекту ИНЕЛИ Балкан су: Јасмина Нинков, амбасадор и иноватори: Марјан Маринковић – Библиотека града Београда, Даниела Скоковић – Народна билиотека у Пожеги, Беба Станковић – Народне библиотека у Пожаревцу и Весна Црнковић – Народна библиотека у Јагодини.