Летње препоруке Народне библиотеке у Јагодини

Многи корисници Народне библиотеке у Јагодини питали су наше запослене за препоруку које књиге да понесу на море. Ево неких одговора наших библиотекара са позајмних одељења.

Обично се за море планирају лагани садржаји, љубавни романи и кримићи, а наш први избор су књиге Николаса Спаркса „Порука у боци“ која „нам представља Терезу Озборн, новинарку сломљеног срца, чији ће се живот из корена променити кад једног дана на плажи пронађе боцу с дирљивим љубавним писмом…” и ремек-дело Меги О’Фарел “Када си отишао” у коме ауторка поручује “…Заљубљена сам, размишља, волим овог човека, волим га. Испитује своја осећања, пажљиво, као неко ко хода по тек израслој грани први пут, открива њена ограничења, тражи знаке слабости. Је ли уплашена? Да – неописиво!”
За романтичне душе препоручујемо и књиге “Право на жудњу” Андре Бринка чији је главни лик Рубен Оливије, удовац и промашени писац, који се пита има ли и он право на жудњу, а наравно, ту је и увек актуелни Пауло Коељо са романом “Прељуба” који представља “зачуђујућу причу о посвећеној мајци и успешној новинарки која се упушта се у страствену, опасну и заразну везу, али са далекосежним последицама”.
Ако сте љубитељ седме уметности, на море понесите књиге по којима су снимљени филмови, а наша препорука су „Ноћни воз за Лисабон” Паскала Мерсијеа и хит-роман “Криве су звезде“ Џона Грина.
Онима који воле класику препоручујемо књигу „Иди постави стражара“ Харпера Лија, која је, као и „Убити птицу ругалицу“ уметничко дело које “оставља дубоки траг дочаравајући једно протекло доба и истовремено нам саопштавајући много тога о нашем сопственом времену”, а ту је, наравно, и ванвременска „Агонија и екстаза“ на чијим страственим страницама поново живи Микеланђело Буонароти, творац Давида, човек који је осликао Сикстинску капелу и архитекта куполе цркве Светог Петра. Трејси Шевалије има много романа, а за лето 2016. препоручујемо – уколико већ нисте уживали у њој – “Девојку са бисерном минђушом”.
Од трилера и кримића, незаобилазни избор су романи Џејмса Патерсона, из чијег богатог опуса овом приликом издвајамо књигу “Љубавница”. Уз Патерсона, добар избор је и Харлан Кобен и његов роман “Ухваћен”, а љубитељи кримића неће погрешити ако на море понесу и узбудљиве трилере Ју Несбеа, Патрише Корнвел и Мајкла Конелија.
Од домаћих аутора, за љубитеље популарних Њузоваца препоручујемо избор текстова у књизи “Њуз – књига за сајам”, а за остале, који су се уморили од “најчитанијих и најпродаванијих” српских ауторки препоручујемо за почетак, књиге Милете Продановића “Аркадија”, Ивана Токина “Најнормалнији човек на свету”, Иване Кузмановић “Амор Портеñо” и Јелене Ленголд “Балтимор”.

Остале препоруке Народне библиотеке у Јагодини погледајте на нашем сајту http://jabooka.org.rs/preporucujemo