BIBLIOTEKA I GIMNAZIJA NA ZAJEDNIČKOM ZADATKU

Aleksandra Petković i Teodora Perić, učenice drugog razreda jagodinske gimnazije, provele su danas zanimljivo prepodne u gradskoj biblioteci. Nastavljajući praksu volontiranja, one su obišle sva odeljenja biblioteke i, uz stručne komentare kolega saznale nešto više o tome kako je Narodna biblioteka u Jagodini postala centar naše lokalne zajednice. Teodora i Aleksandra su tom prilikom i prisustvovale radionici koju je sa jagodinskim predškolcima vodila Jasna Milošević, a dok su obilazile odeljenje sa serijskim publikacijama, srele su se sa grupom jagodinskih osnovnoškolaca koji su se u pratnji svojih nastavnica upoznavali sa bogatim fondom serijskih publikacija na stranom jeziku. Ipak, najzahtevniji, ali i najlepši deo posla tradicionalno je bio na Odeljenju za odrasle gde su naše novopečene koleginice izdavale knjige i članovima – koji su u velikom broju prošli kroz biblioteku – davale pouzdane i korisne informacije.
A evo i njihovih utisaka:
„Evo konačno naših utisaka, zaista smo prezadovoljne. 🙂
Veoma smo zadovoljne druženjem sa zaposlenima u jagodinskoj biblioteci. Detaljnije smo upoznale sveukupan rad biblioteke i obišle sva odeljenja. Ono što nismo znale i što većina nas ne zna jeste da biblioteka ne podrazumeva samo izdavanje knjiga,već i rad sa decom, rešavanje finansijskih problema, kao i rad na raznim projektima.
Poseta Zavičajnom odeljenju je bila najzanimljivija. Gospođa Nada, koja inače radi i kao urednik jedne FB stranice („Jagodina u objektivu“), nam je pokazala retke knjige iz 18. veka koje su i najstarije knjige u biblioteci. Takođe, veoma nam je interesantno bilo i druženje sa zaposlenima na Odeljenju za odrasle i izdavanje knjiga.
Ono što poručujemo svima, pogotovo našim vršnjacima, jeste da se može živeti i bez interneta – naši preci su preživljavali i bez lajkova na Instagramu – ali život ne može biti normalan bez knjiga i čitanja, bez osećaja da čitanjem maštaš o nekom novom svetu gde je sve moguće, gde ne postoje lajkovi ili smajlići da izraze naše emocije.
Internet čini naš život brzim… Zašto bismo to želeli? Zar nije lepše upustiti se u svet mašte i snova čitanjem knjiga?!“