Bibliotekari iz Štipa u studijskoj poseti Jagodini

Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ bila je juče, 25.05.2016. godine domaćin kolegama iz NU-Univerzitetske biblioteke „Goce Delčev“ iz Štipa: Milena Ristova – Mihajlovska, Vilma Jovanova i Sonja Maneva, kao i predstavnicima opštine Štip koji su bili u poseti Jagodini.

Tom prilikom upriličen je prijem kod gradonačelnika Ratka Stevanovića, kome je predato pismo namere od strane predstavnika opštine Štip Dragana Ristova. Govorili su o namerama za saradnju i počeli razgovore o mogućem bratimljenju ove dve opštine. Naše goste posebno je interesovao socijalni program, po kojem je Jagodina prepoznatljiva.

Nakon sastanka u opštini, gosti su posetili dve seoske biblioteke, u Bagrdanu i Glogovcu gde su sa bibliotekarkama govorili o implementaciji projekta AgroLib, praktičnim savetima kako da se na najbolji mogući način pristupi osetljivim grupama stanovništva kao što su poljoprivrednici. Inače, Biblioteka u Štipu je 2011. godine dobila sredstva od Fondacije EIFL za repliciranje projekta AgroLib. Imali su mogućnost da razgovaraju sa posetiocima biblioteke, korisnicima AgroLib pijace o svim aktivnostima koje biblioteka sprovodi u cilju zadovoljavanja potreba seoskog lokalnog stanovništva. Po povratku u Jagodinu, gosti su uživali u razgledanju znamenitosti našeg grada i projektima zbog kojih smo svi ponosni.

U 18 časova u prostorijama Narodne biblioteke organizovana je promocija edicije „135 tomova makedonske književnosti“. Ovaj kapitalni izdavački projekat Ministarstva kulture Republike Makedonije predstavile su bibliotekari iz NU Biblioteke „Goce Delčev“: Milena Ristova – Mihajlovska, Vilma Jovanova i Sonja Maneva. Na promociji je bilo reči o poetskim i proznim delima autora savremene makedonske književnosti, direktorka biblioteke Milena Ristova – Mihajlovska je govorila o makedonskoj pismenosti od 9. do 18. veka, a Vilma Jovanova i Sonja Maneva su kazivale stihove najpoznatijih makedonskih pesnika. Veliko interesovanje za makedonsku književnost pokazali su i učenici drugog razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ koji su došli u pratnji svog profesora Predraga Aleksića, kao i naši pisci zavičajci.