Informaciona i medijska pismenost

U aprilu je u Užicu održana radionica Informaciona pismenost – edukacija edukatora za bibliotekare iz Centralne Srbije. Predavač je bio profesor Albert Bekhorst, ekspert organizacije UNESKO i član sekcije IFLA za informacionu pismenost.

Učešće je bilo po pozivu kao svojevrsno priznanje za dostignuća koja je Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ poslednjih godina ostvarila na razvoju informaciono – komunikacionih tehnologija i afirmisala razvoj bibliotečko – informacione struke u zemlji i inostranstvu.

Samo pohađanje ovog prestižnog seminara omogućilo je jagodinskoj biblioteci da i mi po istom principu organizujemo radionicu kako bi unapredili informacionu i medijsku pismenost bibliotekara javnih, školskih i seoskih biblioteka.

Seminar – radionica održan je 17. oktobra u prostorijama jagodinske biblioteke sa početkom u 11 sati. Prisutni su bili bibliotekari iz Jagodine, Rekovca, Despotovca, Ćuprije, jagodinskih srednjih škola i iz seoskih biblioteka, ukupno njih sedamnaest.

Radionica se sastojala iz 3 bloka od po sat vremena, prvo teorijskog pa praktičnog rada na zadatu temu. Diskusija u toku vežbi bila je živa, bibliotekari su razmenjivali ideje i iskustva stečena radom u svojim ustanovama. U drugom delu pričali smo o misiji i viziji biblioteke da bismo u trećem delu govorili o smernicama za uvođenje informacione i medijske pismenosti u biblioteke.

Nakon završene obuke, svi prisutni dobili su svedočanstva – diplome o uspešnom učešću u radionici Informaciona i medijska pismenost.