Mostovi

Ovogodišnja Manifestacija Mesec knjige, koja se tradicionalno održava u Narodnoj biblioteci od 15. oktobra do 15. novembra, otpočela je ove godine poetsko-muzičkim susretom sa Vlastimirom i Duškom Stanisavljević Šarkamenac.

Ovo dvoje svestrano talentovanih umetnika trenutno žive i rade u Parizu. Objavili su više knjiga poezije i proze (Mermerna ograda, Na pariskim mostovima, Kad puknu daljine, Panj, Gračanica posle hiljadu godina, Tamna strana kamena i mnoge druge), bave se recenzijom, lekturom, prevođenjem. Vlasimir je i kompozitor muzike na više svojih tekstova. Brojni posetioci Narodne biblioteke bili su u prilici da uživaju u susretu i prepletajima muzike, poezije, emocija i lepote. O tome su svedočili i brojni komentari i pohvale na kraju ovog programa.

Do ove saradnje biblioteke i dalekog Pariza došlo je zahvaljujući našoj sugrađanki, trenunto žiteljki Pariza , gospođi Zorici Marković, koja je ovom prilikom poklonila biblioteci jedan broj knjiga na francuskom jeziku..

A o snazi i lepoti pisane reči Dušanke Stanisavljević najbolje govori književnik Milovan Vitezović u recenziji knjige „Kad Puknu daljine“:

„Ova pesnikinja živi u svetlosti Pariza, dok joj sunce izgreva u Srbiji…Ona je u Parizu znanjem, dušom i srcem zavetovana srpskom jeziku, svom rodu i svojoj ljubavi…“