Povratak kralja

U sredu, 19. juna u jagodinskoj biblioteci je predstavljena knjiga Povratak kralja. Petar II Karađorđavić, autora Javđe A. Jevđevića. Uvodne napomene i podatke iz biografije autora publici je izložio saradnik biblioteke i inicijator brojnih tribina i promocija, jagodinski istoričar Ninoslav Stanojlović.

Jevđa A.Jevđević je rođen u Karagujevcu gde i sad živi i radi. Po obrazovanju je pravnik. Inicirao je obnavljanje Sokolskog društva Kragujevac-Matica, a kasnije Sokolske župe Šumadijske i starešina je Saveza Srpski soko. Objavio je više knjiga: Vićentije Krasojević episkop žički i njegova zadužbina, U spomen starešinama Sokola Miloju Pavloviću i Dragoljubu Milanoviću, Dr Vojislav Rašić začetnik sokolstva u Srbiji, Rusi u Kragujevcu i dr. Sarđivao je na pisanju monografije Stara radnička Kolonija, objavljivao tekstove u zbornicima istorijskih arhiva . Saradnik je Matice Srpske na projektu Srpski biografski rečnik.

Autor je istakao da knjiga Povratak kralja, pored ostalog, sadrži biografiju i genološko stablo poslednjeg jugoslovenskog kralja, pregled umetničkih i književnih dela kao i narodnih pesama u kojima je opevan njegov život od rođenja, tragične očeve smrti, proglašenja za kralja, do života u izgnanstvu. Posebno se ističu fotografije iz ličnih i muzejskih arhiva. U toku diskusije koja se razvila , autor je odgovorio na brojna pitanja posetilaca o svakodnevnom životu kralja u izgnanstvu, njegovom nastojanju da se vrati u zemlju itd.