Promocija romana „Gnezdo“ Koviljke Smiljković

U petak, 1. marta u 18 časova u sali Biblioteke će se održati promocija romana Gnezdo autora Koviljke Smiljković. Ovaj roman je nastavak romana Latica ruže koji je izašao prošle godine.

„Kako se i može očekivati u samom središtu ove knjige je ljubav, ona čista i uzvišena, ljubav do koje se stiže nepredvidivim putanjama i velikim odricanjima. O tome je Koviljka Smiljković napisala još jedan uzbudljivi roman. A on je, kako je na samom kraju nagovešteno, samo još jedna etapa zamišljene celine o životnoj sudbini i putu jedne generacije koja traga za svojim gnezdom i svojom zvezdom, u onom crnjanskovljevkom beskrajnom plavom krugu.“ (Dragomir Brajković). O romanu i autoru govoriće Dragomir Brajković, književni kritičar iz Beograda i Slobodan Žikic, novinar i kritičar iz Jagodine. Odlomke će čitati učenici recitatorske sekcije jagodinske Gimnazije. Izdavač romana Gnezdo je Narodna biblioteka u Jagodini.

Inače, Koviljka Smiljković je u javnosti poznata kao dugogodišnji direktor Muzeja naivne umetnosti i vrsni poznavalac naivnog slikarstva. Diplomirala je jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavila je veliki broj natpisa u dnevnim listovima, periodičnim, stručnim i naučnim časopisima o temama iz oblasti naivne umetnosti. Pored stotinak bibliografskih jedinica o istaknutim umetnicima, pojavljuje se kao autor i koautor brojnih monografija. Godine 1999. izlazi iz štampe njena knjiga Ključ za ostvarenje snova koja je autobiografskog karaktera. Latica ruže je roman prvenac gospođe Smiljković…