Почео пројекат На чају, четвртком у шест

У Народној библиотеци у Јагодини је у четвртак, 14. фебруара у 18 часова одржан први разговор из серије предвиђене пројектом На чају, четвртком у шест. Овај пројекат Народна библиотека организује уз подршку Фонда за отворено друштво из Будимпеште.

Тема првог сусрета је била Функционисање локалне самоуправе. Домаћин је био Милун Васић, директор Библиотеке, а присутни су били Ивица Стеванић, председник ОО ДС Јагодина, Драгослав Стевановић, председник ОО ДСС Јагодина, Милорад Јовановић, начелник Поморавског округа и грађани Јагодине. Позвани су, али се, на жалост, нису одазвали и представници Странке српског јединства и Социјалистичке партије Србије.

Представници странака су изнели своје предлоге за решење неких градских проблема. Највећи проблеми у граду, по мишљењу гостију су:

– нерешено питање градске депоније;

– улагање у путну инфраструктуру, која је предуслов других инвестиција;

– реализација пројекта Морава града (Јагодина, Ћуприја и Параћин као један град);

– затварање прстена водоснабдевања у граду;

– враћање пољопривреди као алтернативи за решавање проблема вишка радне снаге и тд.

Грађани Јагодине су креативно учествовали у разговору. Чуло се много конструктивних предлога и критика. Присутни гости су саслушали све предлоге и обећали да ће их имати на уму. Разговор је постигао сврху. За две недеље, 28. фебруара, је најављена нова трибина на тему: Улога невладиних организација у процесу транзиције, са гостима из Г17, Отпора и још неких невладиних организација.