Počeo projekat Na čaju, četvrtkom u šest

U Narodnoj biblioteci u Jagodini je u četvrtak, 14. februara u 18 časova održan prvi razgovor iz serije predviđene projektom Na čaju, četvrtkom u šest. Ovaj projekat Narodna biblioteka organizuje uz podršku Fonda za otvoreno društvo iz Budimpešte.

Tema prvog susreta je bila Funkcionisanje lokalne samouprave. Domaćin je bio Milun Vasić, direktor Biblioteke, a prisutni su bili Ivica Stevanić, predsednik OO DS Jagodina, Dragoslav Stevanović, predsednik OO DSS Jagodina, Milorad Jovanović, načelnik Pomoravskog okruga i građani Jagodine. Pozvani su, ali se, na žalost, nisu odazvali i predstavnici Stranke srpskog jedinstva i Socijalističke partije Srbije.

Predstavnici stranaka su izneli svoje predloge za rešenje nekih gradskih problema. Najveći problemi u gradu, po mišljenju gostiju su:

– nerešeno pitanje gradske deponije;

– ulaganje u putnu infrastrukturu, koja je preduslov drugih investicija;

– realizacija projekta Morava grada (Jagodina, Ćuprija i Paraćin kao jedan grad);

– zatvaranje prstena vodosnabdevanja u gradu;

– vraćanje poljoprivredi kao alternativi za rešavanje problema viška radne snage i td.

Građani Jagodine su kreativno učestvovali u razgovoru. Čulo se mnogo konstruktivnih predloga i kritika. Prisutni gosti su saslušali sve predloge i obećali da će ih imati na umu. Razgovor je postigao svrhu. Za dve nedelje, 28. februara, je najavljena nova tribina na temu: Uloga nevladinih organizacija u procesu tranzicije, sa gostima iz G17, Otpora i još nekih nevladinih organizacija.