Пројекти, акције, изложбе…

Пројекат На чају, четвртком у шест настао је као реакција Народне библиотеке у Јагодини на конкурс за подршку пројектима библиотека у Србији, који је расписао Фонд за отворено друштво (раније Сорош фонд) у јуну ове године.

Пројекат има улогу афирмације Библиотеке као центра локалне заједнице. По информацијама којима располажемо, конкурисало је преко педесет библиотека у Србији са седамдесетак пројеката. Прошло је седам пројеката, међу њима и На чају, четвртком у шест, Народне библиотеке у Јагодини. Суштина пројекта је серија разговора, трибина и предавања о најразличитијим темама од интереса за локалну заједницу, али и наше транзиционо друштво у целини. У разговорима ће учествовати, по могућности, гости супротстављених ставова. Програм пројекта почиње у четвртак 14. фебруара у 18 часова у сали Народне библиотеке. Тема прве трибине биће: Локална самоуправа у Јагодини. Добродошли!

Библиотека подржава многе конструктивне акције у граду, између осталих и ФОРУМ РОДИТЕЉА, који окупња све заинтересоване грађане који се залажу за побољшање квалитета живота деце нашега града. Форум родитеља је почео као акција против свих видова злостављања деце. Одржано је више предавања на ту тему. Окупљање заинтересованих лица је 2 пута месечно у читаоници Народне библиотеке. О датуму следећег састанка бићете обавештени накнадно.

Библиотека у Јагодини је кренула са акцијом набавке нових књига. Уколико сте приметили да у фонду библиотеке нема књиге коју бисте желели да прочитате, били бисмо Вам захвални да нам помогнете својим предлозима. Наса адреса је нбјаг@птт.рс.

Очекујемо да ће се током ове недеље у јагодинску библиотеку уписати 1000-ти члан који ће као награду добити 3 бесплатне чланске карте. Предлажемо да их поклони драгим особама.

Изложба под називом Благо фонда старе и ретке књиге у јагодинској библиотеци трајала је од 23. јануара до 2. фебруара. Изложбу је погледало око 500 посетилаца. Обзиром да је примећено велико интересовање грађана, планирано је да се изложба понови у току ове године.

У оквиру пројекта „Мост“ библиотека је Међуопштинском затвору у Ћуприји поклонила преко сто наслова намењених штићеницима те установе. Пројекат подразумева ревитализацију затворске библиотеке, и у том циљу планирана је и већа набавка нових књига.