Projekti, akcije, izložbe…

Projekat Na čaju, četvrtkom u šest nastao je kao reakcija Narodne biblioteke u Jagodini na konkurs za podršku projektima biblioteka u Srbiji, koji je raspisao Fond za otvoreno društvo (ranije Soroš fond) u junu ove godine.

Projekat ima ulogu afirmacije Biblioteke kao centra lokalne zajednice. Po informacijama kojima raspolažemo, konkurisalo je preko pedeset biblioteka u Srbiji sa sedamdesetak projekata. Prošlo je sedam projekata, među njima i Na čaju, četvrtkom u šest, Narodne biblioteke u Jagodini. Suština projekta je serija razgovora, tribina i predavanja o najrazličitijim temama od interesa za lokalnu zajednicu, ali i naše tranziciono društvo u celini. U razgovorima će učestvovati, po mogućnosti, gosti suprotstavljenih stavova. Program projekta počinje u četvrtak 14. februara u 18 časova u sali Narodne biblioteke. Tema prve tribine biće: Lokalna samouprava u Jagodini. Dobrodošli!

Biblioteka podržava mnoge konstruktivne akcije u gradu, između ostalih i FORUM RODITELJA, koji okupnja sve zainteresovane građane koji se zalažu za poboljšanje kvaliteta života dece našega grada. Forum roditelja je počeo kao akcija protiv svih vidova zlostavljanja dece. Održano je više predavanja na tu temu. Okupljanje zainteresovanih lica je 2 puta mesečno u čitaonici Narodne biblioteke. O datumu sledećeg sastanka bićete obavešteni naknadno.

Biblioteka u Jagodini je krenula sa akcijom nabavke novih knjiga. Ukoliko ste primetili da u fondu biblioteke nema knjige koju biste želeli da pročitate, bili bismo Vam zahvalni da nam pomognete svojim predlozima. Nasa adresa je [email protected]

Očekujemo da će se tokom ove nedelje u jagodinsku biblioteku upisati 1000-ti član koji će kao nagradu dobiti 3 besplatne članske karte. Predlažemo da ih pokloni dragim osobama.

Izložba pod nazivom Blago fonda stare i retke knjige u jagodinskoj biblioteci trajala je od 23. januara do 2. februara. Izložbu je pogledalo oko 500 posetilaca. Obzirom da je primećeno veliko interesovanje građana, planirano je da se izložba ponovi u toku ove godine.

U okviru projekta „Most“ biblioteka je Međuopštinskom zatvoru u Ćupriji poklonila preko sto naslova namenjenih štićenicima te ustanove. Projekat podrazumeva revitalizaciju zatvorske biblioteke, i u tom cilju planirana je i veća nabavka novih knjiga.